P o o r    GPS    C o v e r a g e

    Αξιότιμοι συν-navigators,

    σε αυτή την σελίδα θα έχουμε τις αναφορές για κακή λήψη των δεκτών GPS η οποία οφείλεται σε παρεμβολή της συχνότητας λειτουργίας τους.  Την αφορμή για την έναρξη του παρόντος θέματος την είχα τον Αύγουστο του 2003, διατρέχοντας την εθνική οδό από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και αντίστροφα.  Οπως παρατήρησα στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας το GPS μου εμφάνισε μήνυμα "Poor GPS coverage" δηλαδή κακή λήψη από τους δορυφόρους.  Μετά από αρκετούς ελέγχους και δοκιμές κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα οφειλόταν σε παρεμβολή στην συχνότητα λήψης του GPS.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οσοι σκοπεύετε να ταξιδέψετε στις περιοχές που έχουν αναφερθεί παρεμβολές, λάβετε τα μέτρα σας !

    Επειδή αυτό το "φαινόμενο" της παρεμβολής και αχρήστευσης των GPS είναι παράνομο αλλά κυρίως επικίνδυνο για τους εξερευνητές των offroad διαδρομών τους ορειβάτες και όλους τους χρήστες του συστήματος, θα ήθελα και τις δικές σας αντίστοιχες εμπειρίες ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα και να προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες για την αντιμετώπισή του.  (Dr. Format)

 

Ημερομηνία Τοποθεσία Αναφορά
Απρίλιος 2004 Ορος Χλωμό Παρεμβολή του σήματος GPS.

Σύμφωνα με πληροφορίες (πηγή: superspy) η παρεμβολή εμφανίζεται σε ακτίνα περίπου 1 χλμ. γύρω από την κορυφή 979 μ. του όρους Χλωμό, που βρίσκεται ανάμεσα στον Ορχομενό και την Αταλάντη.  Στο σημείο αυτό υπάρχουν αρκετές κεραίες - αναμεταδότες.  Ισχυρότερη παρεμβολή παρουσιάζεται προς την κατεύθυνση Νοτιο - Ανατολικά.

14 Μαρτίου 2004 Θήβα Παρεμβολή του σήματος GPS.

Το "πρόβλημα" εκτείνεται κατά μήκος της Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας και ξεκινά από την διασταύρωση της Θήβας και συνεχίζεται για περίπου 5 Km μέχρι το "Καφέ 90 χλμ." αμέσως πριν τις πρώτες στροφές της Υλίκης.

Η παρεμβολή δεν επιβεβαιώθηκε ξανά.

28 Οκτωβρίου 2003 Καρδίτσα Παρεμβολή του σήματος GPS.

Το "πρόβλημα" εκτείνεται από την πόλη της Καρδίτσας και για 11 περίπου Km πηγαίνοντας προς Λαμία.

Στο ίδιο ακριβώς σημείο είχε παρατηρηθεί παρεμβολή και στις 13 Ιουνίου του 2003.

Η παρεμβολή δεν επιβεβαιώθηκε στις 31 Νοεμβρίου 2004.

3 Αυγούστου 2003 Λαμία Παρεμβολή του σήματος GPS.

Το "πρόβλημα" εκτείνεται επί της εθνικής οδού, από την γέφυρα της Αλαμάνας μέχρι το ύψος της Γλύφας.  Η παρεμβολή πιθανά "ερχόταν" από ψηλά (πιθανότατα από βουνοκορφή στα δυτικά).

Η παρεμβολή δεν επιβεβαιώθηκε στις 30 Αυγούστου 2003.

6 Ιανουαρίου 1998 Ναύπλιο Παρεμβολή του σήματος GPS.

Η παρεμβολή επηρέαζε ολόκληρη την πεδινή περιοχή γύρω από την πόλη του Ναυπλίου σε ακτίνα περίπου 10 Km.

Επιστροφή